Warning: Creating default object from empty value in /home/marshal/public_html/wp-content/themes/platformpro/core/library/class.layout.php on line 163
Бързите кредити са нарастнали през миналата година

Увеличаване в общия обем на бизнеса, свиване в обемите на просрочията и ръст на отчетената печалба – така изглеждат публикуваните от БНБ данни за резултатите на небанковите компании за потребителско финансиране в края на 2104 г. Въпреки предизвикателствата, с които дружествата от сектора трябваше да се справят през изминалите 12 месеца, резултатите за дейността им показва положително развитие на пазара през годината, а очакванията на представители от сектора също са по-скоро оптимистични.
Ръст на портфейлите
През юли влязоха в сила промени в Закона за потребителския кредит, с които бяха въведени таван на лихвените проценти по предлаганите от компаниите на пазара заеми и по-строги изисквания за кредитополучателите. Очакванията, че това ще усложни условията по предлаганите от компаниите в сектора оферти за клиентите и като цяло ще направи заемите по-трудни, не се оправдаха – през третото тримесечие общите обеми на кредитирането в сектора се свиха минимално, а в края на годината посоката отново е нагоре. Така на фона на продължаващия спад в отпусканите от банките потребителски кредити (1.37% на годишна база) заемите в небанковия сектор растат с 2.67% за година и в края на 2014 г. достигат 2.04 млрд. лв.
„Пазарът ще расте със сравнително консервативни темпове от порядъка на 4-5% на годишна база и през 2015 г.“, прогнозира и Неделчо Спасов, който е член на съвета на директорите на „Изи асет мениджмънт“ (по-известна като „Изи кредит“). По думите му фактори за по-умереното развитие на пазара ще са, от една страна, повишеното внимание на клиентите, когато използват подобен тип продукти, така и завишените изисквания от страна на самите компании към потребителите, които да финансират.
„Дори и в разгара на кризата интересът към този тип продукти се запази и не наблюдавахме отлив на клиенти, но това, което е особено радващо, е, че финансовата култура на потребителите е в пъти по-висока, а просрочията са по-ниски“, коментира от своя страна и Валентин Гълъбов, който е член на надзорния съвет на Ти Би Ай банк, а доскоро и изпълнителен директор на „Ти Би Ай кредит“, чийто бизнес с потребителски заеми постепенно беше прехвърлен към банката.
Постепенно прочистване
Почти през цялата 2014 г. секторът запази и започналата година по-рано тенденция на понижения в обема на необслужваните вземания в портфейлите си. До известна степен фактор за това са и предприетите от компаниите продажби на портфейли от нередовни заеми на специализирани дружества за събиране на вземания – според данните на БНБ през изминалата година небанковите финансови институции са продали нетно вземания за 148.9 млн. лв. За същия период обемът на необслужваните кредити се е свил с 51.8 млн. лв. и към края на годината е 549.5 млн. лв., или 26.9% от общо отпуснатото финансиране. Според представители на сектора пикът на нарастването на просрочията вече е преминат.
„Ако няма някакви катаклизми в държавата като рязко увеличаване на безработицата, смятам, че обемите на необслужваните кредити ще се запазят на настоящите равнища, но за момента не очаквам и съществено подобрение“, обяснява Спасов.
Като съществен фактор, който ще характеризира пазара през 2015 г., той описва и завишените регулаторни изисквания към самите дружества – най-същественото от които е те да имат внесен капитал от минимум 1 млн. лв. „Повечето компании ще ги покрият, но с течение на времето пазарът ще се консолидира“, прогнозира мениджърът.
Развитие в тази посока вече показват и данните от секторната статистика на БНБ, които в края на 2013 г. са обхващали резултатите на 174 дружества, а в края на миналата година броят им е намалял до 161. За изминалата година активите им са се повишили с 4.85% до 2.74 млрд. лв., а печалбата им е нараснала с 61.11% до 118.9 млн. лв.

Източник: www.capital.bg

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>